Rasulullah SAW bersabda, "Kamu semua harus berpegang teguh kepada sunnahku (setelah Al Qur'an) dan sunnah khulafa' rasyidin yang mendapat petunjuk Allah sesudahku. Berpeganglah dengan sunnah itu dan peganglah ia kuat-kuat, serta jauhilah perkara yang diada-adakan (dalam agama), kerana setiap perkara yang diada-adakan itu adalah bid'ah, dan setiap bid'ah itu sesat." (HR. Abu Dawud dan Tirmidzi).

Thursday, January 26, 2012

Cerita Teladan : Tikus dan Ahli Sihir


Ada satu cerita yang boleh menggambarkan betapa kuatnya peranan hati dalam kehidupan.


Seekor tikus telah bersahabat dengan seorang ahli sihir.Pada suatu hari, tikus mengadu yang ia sentiasa diburu oleh seekor kucing yang ada dalam rumah itu.Lalu ia memohon kepada ahli sihir untuk menukar dirinya menjadi seekor kucing yang besar.


Permintaannya ditunaikan.Tikus sekarang telah bertukar menjadi kucing besar dan ia memburu kucing di dalam rumah tersebut.Tikus yang bertukar jadi kucing itu kemudian keluar dari rumah.Di luar rumah, ia diburu pula oleh seekor anjing.Ia lari ketakutan dan terus menemui ahli sihir minta ditukarkan menjadi seekor anjing yang lebih besar.Ahli sihir pun menunaikan permintaannya.Tikus yang bertukar menjadi anjing besar itupun mengejar anjing tersebut.Tidak tidak lama kemudian, anjing yang besar itu dibaling dengan batu oleh seorang budak di kawasan itu.Tikus yang bertukar anjing itupun lari lintang - pukang.
" Tolong tukarkan saya menjadi budak yang lebih besar," pintanya kepada ahli sihir.
Tetapi kali ini ahli sihir menggeleng-gelengkan kepalanya sambil berkata, " Tidak ada gunanya aku menukar bentuk kamu kepada yang lain..."
" Sebab apa ? " Tikus itu bertanya.
" Sebab walaupun rupa paras kamu boleh diubah, tetapi hati kamu tetap hati tikus !"


Itulah peranan hati.Walaupun fizikal boleh berubah, tetapi jika hati tidak berubah, kita tidak boleh memanfaatkan apa sahaja. Renung-renungkan....

No comments:

Post a Comment