Rasulullah SAW bersabda, "Kamu semua harus berpegang teguh kepada sunnahku (setelah Al Qur'an) dan sunnah khulafa' rasyidin yang mendapat petunjuk Allah sesudahku. Berpeganglah dengan sunnah itu dan peganglah ia kuat-kuat, serta jauhilah perkara yang diada-adakan (dalam agama), kerana setiap perkara yang diada-adakan itu adalah bid'ah, dan setiap bid'ah itu sesat." (HR. Abu Dawud dan Tirmidzi).

Tuesday, December 20, 2011

MAKANAN KEGEMARAN RASULULAH S.A.W


1. Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup.


2. Kurma – Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah sepertita rumah yang tidak ada makanan.

3. Buah Tin – Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.


4. Anggur – Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang, membersihkan perut.


5. Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak. Elok diminun waktu pagi dengan air suam.

6. Tembikai (Segala Jenis) – Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi karater dan wajahnya.


7. Susu – Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan seperti tangan membuang peluh dari dahi. Menguatkan belakang, memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata, membuang kelupaan.


8. Cendawan – Baik untuk mata, perancang keluarga.


9. Minyak Zaitun – Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan, merawat radang perut.10. Delima – Membersihkan tubuh dari syaitan & bisikan syaitan selama 40 hari.

11. Cuka – Nabi selalu meminum dengan minyak zaitun (Trend yang popular di restoran Itali)
12. Air – Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati.

DARI SUDUT MAKANAN

Adalah Nabi kita Muhammad SAW itu tidak memilih sangat makanan asalkan yg halal, makanan yg beliau minati adalah Dlafaf iaitu makanan asasi di negerinya seperti nasi di negara kita.

Dan Nabi tidak makan makanan yg PANAS. beliau bersabda : "makanan yg masih panas itu kurang berkat. Sesungguhnya Allah SWT tiada menganugerahkan api sebagai makanan kita, maka sejukkanlah makanan itu sebelum dimakan."

Adalah Nabi SAW suka juga makan roti, buah-buahan. Dan buah-buahan yg paling beliau gemari adalah buah semangka dan buah anggur. Biasanya Nabi makan buah semangka itu dengan roti dan gula, kadang2 Nabi SAW makan semangka (Tembikai) dengan Ruthab (Tamar).

Dan makanan yg paling Nabi gemari adalah daging, dan beliau bersabda yg bermaksud : "Bahawa daging itu menambahkan pendengaran dan daging juga penghulu makanan di dunia dan akhirat, dan juga sekiranya aku minta kepada Tuhanku bahawa ia memberikannya kepadaku pada tiap-tiap hari, nescaya dianugerahinya". 

Kadang2 Nabi SAW  makan roti berkuah dgn daging dan buah labu. Beliau suka kpd buah labu dan mengatakan : "Bahawa labu itu pohon saudaraku Yunus AS".

Aishah RA berkata : Rasulullah SAW bersabda yg bermaksud "Hai Aishah apabila kau masak gulai, maka perbanyakkan dalamnya buah labu krn labu itu menguatkan hati yg duka".

Adalah Nabi SAW memakan daging burung yg ditangkap oleh org lain, dan beliau tidak menagkap burung itu dan tidak memburu burung itu sendiri, beliau suka org lain menagkap dan membawa kepadanya.

Yang ni pula info yang aku dapat daripada seorang blogger iaitu Deqlis : laman webnya..korang gi la cari http://ellismelia.blogspot.com/2010/11/makanan-kegemaran-rasulullah-saw.html
 
Bercerita tentang buku ni...aku belum jumpa lagi tapi bila baca blog dia ni dapatlah serba sikit infonya...
Nama buku: Makanan Kegemaran Rasulullah S.A.W
Penerbit: Synergy Media
Jumlah mukasurat: 135
Penulis: prof. Dr.Abdul Basith, Muhammad as-Sayyid, Siti Nur Zarina


Ringkasan daripada buku ni:

MAKANAN UNTUK PEMBESARAN:

1. SUSU

2. DAGING
-merupakan salah satu sumber protein, mineral dan lemak.Kandungan asam amino yg terdapat pd daging sangat sempurna.Oleh itu memakan daging secara TIDAK BERLEBIHAN membuatkan kita sihat dan kuat.
-dalam keadaan normal. seseorg itu hanya memerlukan kira2 1gram daging untuk  1kg berat badannya
-Lemak daging mencecah 15% dab kalori yg tinggi iaitu mencecah 160 kalori atau lebih dalam 100 gram

3.IKAN
-sumber lemak, protein dan vitamin A, D dan mineral kaya dgn iodin, minyak dan fosfor yg sgt baik utk sel-sel otak.
-ikan air laut mempunyai gizi lebih tinggi dari ikan air tawar.
-yg bezakan daging ngan ikan adalah, ikan lebih mudah dicerna dari daging.
-sebahagian besar ikan mengandungi 20% protein dan kandungan kalori sebyk 50-80 kalori dlm setiap 100gram dan lemak kurang dari 1 gram.
- minyak ikan merupakan sumber vitamin yg baik dan larut di dalamnya
-ikan2 kecil seperti ikan sardin meru[akan sumber kalsium yg baik jika dimakan bersama tulangnya.
-ikan mengandungi urine yg tinggi, pesakit sendi tidak digalakkan memakan ikan,.
-makan ikan berisiko rendah kena penyakit jantung

4. ADAS (Foeniculum)
-Adas (kacang dal) merupakan makanan yg kaya dengan protein dan banyak di makan oleh beberapa bangsa di dunia..
mengandungi serat tumbuhan dan zat besi yg mencegah masalah kesukaran membuang air besar., anemia.
-dapat melancarkan salur urine
-pesakit sendi tidak digalakkan memakan adas kerana adas mengandungi unsur bioin yg menghasilkan zat asam urik (uric acid)

MAKANAN SUMBER TENAGA

1. MADU
- ubat sakit mata
-ubat darah tinggi
- menyuburkan kandungan
-ubat cedera parah

2. KURMA

salah satu yg menarik dan perlu di ambil perhatian yg tercatat dalam buku ini adalah:
tentang Kurma sebagai sumber tenaga dan ubat bagi perempuan yg bersalin

Salamah bin Qais meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda:
"berilah kurma kepada isteri kamu menjelang bersalin. Sesiapa yang nenakan kurma ketika itu, maka anak yang keluar bersifat penyabar. Sungguh, kurma adalah makanan Maryam ketika melahirkan anak. Seandainya Allah swt memiliki yang lebih baik daripada kurma, nescaya Dia akan memberikan makanan itu kepadanya."

dgn memberi kurma kepada isteri sebelum melahirkan/beranak... ia dapat menguatkan otot2 rahim. Begitu juga ketika melahirkan bayi.. ketika itu, zat2 yg dihasilkan kurma akan mengatur gerakan otot dan menambah daya tekanan otot. Selepas bersalin, zat2 itu mencegah berlakunya pendarahan dan demam yg biasa dialami seorang wanita sewaktu nifas...

3. ZAITUN
- Vitamin A, D dan H

MAKANAN PELINDUNG TUBUH

1. ANGGUR
2. BUAH TIN (bukan tin susu yer hehe)
3. BUAH DELIMA
4.SAYUR-SAYURAN
- labu, bawang merah, bawang putih, air,

haa..nielah serba sedikit info ttg buku ni..

SHARING IS CARING

No comments:

Post a Comment