Pesan seorang Ustazah...
Buat Tukang Masak, Suri rumahtangga dan siapa saja yg suka masak
ini.Ini cara betul mengunakan garam dan juga untuk rawatan mengikuti cara
Rasulullah.
Kita disogok dgn fakta palsu; Ambil garam lebih boleh kena darah tinggi (Ini protokol yahudi)
Back to cara hidup Nabi (SAW), Sebelum makan Nabi (SAW) letak secubit
garam di lidah untuk elak santau dan tapis makanan yang akan dimakan.
Sampai di tempat baru, Nabi (SAW) ambil garam dulu untuk sesuaikan
hormon tubuh di tempat baru. Untuk ubat penyakit rohani, air perlu
dicampur garam terutama sihir dan santau. Kenapa?
Allah dah
cipta garam adalah penarik toksid/asid/racun dalam darah atau tubuh dan
juga penarik unsur-unsur negatif, (pengamalan Pengamal Perubatan Islam
untuk bersih rumah atau pagar rumah perlu tabur garam di sekeliling
rumah. Garam juga unsur yg boleh balance balik sistem tubuh kita. ini
sunnah kita.
Tapi garam boleh jadi rosak apabila dimasak atau
bertindakbalas dengan suhu tinggi/panas. Maksudnya kalau nak masak, guna
garam bukit dan jangan bubuh garam masa makanan menggelegak atas dapur.
Tutup api dan biar suhu turun dulu. Baru letak garam. Kita panggil
bubuh garam atas darat macam orang arab buat; Bubuh garam masa nak
makan.
Sebab?
Garam ada sodium dan potassium. Tubuh
perlu potassium lebih. Kalau dalam suhu panas, garam hanya tinggal
sodium. Potassium rosak dalam suhu panas. Sebab tu kena darah tinggi.
Seelok-eloknya di tempat makan
sentiasa ada mangkuk kecil garam dan sunnah Rasulullah SAW mencalit
secubit garam menggunakan jari kelingking kanan dan diletakkan ke lidah
bahagian depan. Ianya akan mengaktifkan kelenjar enzim penghadaman.
Wallahu'alam.
Taken from Ustazah Masjid KLIA...perkongsian daripada https://www.facebook.com/www.moh.gov.my
“Katakanlah (Wahai Muhmmad): Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku (Rasulullah (صلى الله عليه وسلم), nescaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (Surah Ali 'Imraan, 3:31)
No comments:
Post a Comment